Begrijpend Lezen – tips

De tips die op deze pagina staan, zijn bedoeld voor kinderen in groep 7 en 8. Het is ook voor sommige kinderen in groep 6 leuk en nuttig om te doen.

Je begint met het zoeken van een korte tekst of een artikel. De kinderkranten Kidsweek (kidsweek.nl) of voor 12 jaar en ouder 7 Days (sevendays.nl) zijn hiervoor zeer geschikt. Deze kranten zijn bij veel boekwinkels los verkrijgbaar.canstockphoto10434591

Je kan ook de krant lezen en zelf een artikel uitzoeken waarmee je aan de slag wilt gaan. Het gaat dan in ieder geval over een actueel onderwerp dat je interessant vindt en dat maakt het een stuk leuker. Als je niet zo van boeken houdt, is een kinderkrant misschien een leuk alternatief. Wellicht spreken de korte actuele artikelen
jou wel aan!

Je hebt nu een artikel uitgekozen. Lees het artikel rustig door. Vervolgens maak je de volgende opdrachten:

  1. Schrijf de kernwoorden op. Kernwoorden zijn de belangrijkste woorden uit een verhaal. Je kunt ze gebruiken om een verhaal kort na te vertellen.
  2. Maak een samenvatting van het artikel en gebruik hierbij de kernwoorden. Maak wel goede zinnen.
  3. Stel de volgende vragen: wie, wat, waar, waarom, waardoor. En schrijf de antwoorden hierop op.

Neem de antwoorden eventueel samen met je ouders door. Hier kun je de oefening beëindigen of ook het verbeteren van de woordenschat erbij betrekken. Begrijpend lezen hangt namelijk nauw samen met woordenschat. Als je heel veel woorden uit een tekst niet begrijpt, is het niet mogelijk om de betekenis van de tekst te begrijpen.

Ook meteen woordenschat oefenen?

  • Schrijf de moeilijke woorden uit het artikel op en zoek ze op in het woordenboek.
  • Schrijf het synoniem van het woord op.
  • Schrijf de tegenstelling van het woord op.