Leren voor een toets

Soms moet je veel tekst lezen, bijvoorbeeld voor een toets. Hoe krijg je dat allemaal in je hoofd? Op deze pagina vind je een aantal tips die je hierbij zouden kunnen helpen.

canstockphoto2919931

  • Neem zo snel mogelijk nadat je het huiswerk voor de toets hebt opgekregen de tekst rustig door. Dit hoeft niet lang te duren, maar neem er wel je tijd voor. Zoek woorden die je niet kent op in het woordenboek, zodat je alles goed begrijpt. Begrijp je het niet goed, dan kun je het ook niet onthouden.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  • Probeer interesse te hebben in de tekst. Als je van tevoren al hebt vastgesteld dat het oninteressant is, zal het veel moeilijker zijn de tekst in je hoofd te krijgen.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  • Stel jezelf vragen over de tekst en maak eventueel wat korte aantekeningen; wie heeft wat gedaan en wanneer, wat gebeurde er en waarom, wat waren de gevolgen?

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  • Leg de tekst weg en ga wat anders doen.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  • Om iets goed te kunnen onthouden, hebben onze hersenen herhaling nodig. Als je de tekst maar één keer leest, onthou je misschien maar 30%, na drie keer is dat 60% en na zes keer 90%. Je ziet, hoe vaker je leest, hoe meer je onthoudt. Het is dus van groot belang, dat je de tekst meerdere keren even doorneemt. Is het teveel om in één keer te doen, dan hak je je tekst in stukjes.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  • Markeer belangrijke stukken uit de tekst die je moeilijk te onthouden vindt of schrijf ze op een apart blaadje. Hang dit blaadje op de wc-deur of leg het op een plek waar je het vaak tegenkomt.

 

Weet dat je je cijfer zelf in de hand hebt; ga je voor een 8 of voor een 6? Hoe meer moeite je doet, hoe hoger je cijfer!